Tilojen hallinta ja työhyvinvointi

Yksi työympäristöjen lähitulevaisuuden megatrendeistä on työntekijöiden hyvinvointi. Monille itsensä mittaaminen on arkea esimerkiksi uniantureiden, aktiivisuusmittareiden ja urheilukellojen avulla. Tiedostamme entistä paremmin, kuinka voimme kehittää henkilökohtaista hyvinvointimme.

Työpaikoilla henkilöstön hyvinvoinnin tärkeyteen ollaan heräämässä nopeasti. Häiriötön työympäristö, valaistus, toimivat kohtaamispaikat, viihtyisyys ja palauttavat taukotilat ovat seuraavia trendejä sähköpöytien ja kahviautomaattien jälkeen. Työtilojen olosuhteita ohjataan antureiden tarjoamilla tiedoilla. Valaistus, ilmanvaihto, lämmitys, ääniolosuhteet ja siisteys ovat kaikki määriteltävissä ja ohjattavissa.

Turvallinen työympäristö

Koronaviruspandemian aiheuttamien rajoitusten hellittäessä ja ihmisten palatessa hiljalleen työpaikoilleen turvallisen työympäristön tärkeys on korostunut voimakkaasti. Yksi kiinnostavimmista ja helpoimmin toteutettavista ratkaisuista on tarjota työntekijöille mahdollisuus nähdä puhelimestaan, ja/tai aulatilojen koontinäytöiltä, mihin työpisteisiin voi mennä ilman huolta viruksen tarttumisesta kosketuspinnoilta. Työpisteen vihreä symboli karttapohjassa kertoo, että työpiste tai neuvotteluhuone on käytön jälkeen siivottu ja turvallinen. Punainen merkintä kertoo, että työskentelytila on varattu ja keltaisella indikoidaan, että työpiste tai -tila on vapautunut, mutta siivoamatta.

Siivooja näkee sovelluksesta helposti, mitä työpisteitä tai -tiloja on käytetty ja voi siten keskittyä työskentelemään tehokkaasti kyseisten työpisteiden ja tilojen puhdistamiseksi. Siivouksen jälkeen siivooja voi helposti merkitä mobiilisovelluksessa työpisteen tai tilan taas turvalliseksi.

Työtehokkuutta turvallisuudesta tinkimättä – Safety first!

Työhyvinvointia luonnonmukaisella valaistuksella

Työympäristöjen valaistuksen osalta uusinta uutta on Ruotsissa suunniteltu BrainLit BioCentric LightingTM -valaistusjärjestelmä, joka jäljittelee luonnonvaloa sisätiloissa ja tukee siten terveellistä luontaista vuorokausirytmiä. Luonnonmukaisen valaistusjärjestelmän LED-teknologia pienentää energiakustannuksia ja hiilipäästöjä sekä luo myös tutkitusti terveellisemmän työympäristön. Tämä vähentää sairauspoissaolojen määrää ja säästää siten tuhansia euroja.

unnamed

Suurissa toimitiloissa ja kampusalueilla vapaiden tilojen löytämisen lisäksi haasteeksi voi muodostua perille löytäminen. Kotimainen Steerpath Wayfinding -sisätilojen paikannusjärjestelmä on täsmäratkaisu tähän ongelmaan. Voit valita haluamasi työpisteen, tilan tai kohteen esimerkiksi mobiilisovelluksesta ja se johdattaa sinut karttapohjalla helposti valitsemaasi kohteeseen.

Keskeytyksetöntä työaikaa ja palauttavia taukoja

Toimistomelu on häiritsevää, aiheuttaa stressiä, keskittymisvaikeuksia ja työtehon laskua. Keskeisin ongelma toimistojen ääniympäristössä on muilta työpisteiltä kantautuva puhe, joka voi alentaa työtehoa merkittävästi. Uusimpien tutkimusten mukaisesti mahdollisimman miellyttäväksi, tasaiseksi ja ilmanvaihdon ääntä jäljitteleväksi taustaääneksi suunniteltu peittoäänisignaali on täsmäratkaisu ongelmaan. Monikanavainen kalibroitu kaiutinjärjestelmä mahdollistaa tasaisen peiton halutulle alueelle. Peittoäänellä avonainenkin toimistotila saadaan häiriöttömäksi ja viihtyisäksi.

Sen lisäksi, että yhteisien tilojen viihtyisyyttä parannetaan viherkasveilla, pehmeillä materiaaleilla ja miellyttävillä väreillä, tuo äänimaisema sen viimeisen silauksen.

Kuvittele, että tulet taukotilan divaanille ja sinut valtaa tunne, kuin olisit astunut vehreään metsään tai meren rannalle. Pieni tauko suomalaisessa metsässä poistaa stressiä ja virkistää – tutkitusti. Luonto, sekä uusimpien tutkimusten mukaan myös virtuaaliluonto, on hämmästyttävän tehokas stressintappaja. Luontoäänimaisemassa vietetyt tauot kohentavat mielialaa paremmin kuin hiljaisuus, saatikka tyypillinen taukotilahälinä.

Virtuaaliluonnolla luonnon parantavat hyödyt voidaan tuoda osaksi toimistotyöympäristöä.