Referenssit
Projektin kokoluokka:

Bon Vivant

Toimiva tekniikka viimeistelee elämyksen

M/Y Bon Vivantin ammattitaitoinen miehistö palvelee matkustajia kellon ympäri, maisemat vaihtuvat toinen toistaan upeampiin, kuntosalilla tuntee meri-ilman raikkaan puhalluksen ja uimatasolta voi hypätä kajakkiin tai vesiskootteriin. Luksusjahti on täydellinen niin loistavaan lomaviikkoon kuin eksklusiiviseen etäpäiväänkin. Hyvin varustellussa veneessä on luonnollisesti myös täydelliset viihdejärjestelmät.

– AV-järjestelmien tulee olla helposti käytettävissä aina siellä ja silloin kun niitä tarvitaan, mutta tekniikka ei ole itsetarkoitus, se ei saa näkyä. Omat haasteensa tuovat veneiden ja laivojen asennus- ja käyttöolosuhteet. Tekniset tilat ovat erittäin ahtaita ja lämmönvaihtelut suuria. Kansialueilla on suolakuormitusta, suoraa vettä ja UV-säteilyä. Merellä ollaan satelliittinettiyhteyden varassa, lähempänä satamaa tarjolla on 4G- tai 5G-verkkoja. Maasähköstä siirrytään veneen generaattorin syöttämään virtaan ja takaisin. Järjestelmien pitää kestää toistuvia virtakatkoja sekä nousta hallitusti ja nopeasti pystyyn, kuvailee 4business Oy:n operatiivinen johtaja Janne Lankinen.

Sään ja katseen kestävä

– Lähtökohta on, että yhtään kaapelia ei saa näkyä, kaapeloinnin ja järjestelmäarkkitehtuurin huolellinen suunnittelu ovatkin keskeisiä avainasioita viimeistellyssä lopputuloksessa. Yhteistyössä sisustusarkkitehdin kanssa piilotamme tekniikan rakenteisiin ja kalusteisiin. Ja jos jossain kohtaa järjestelmiä ei saada visuaalisesti piiloon, käytetään kekseliästä naamiointia tai tuodaan tekniikka kauniisti esille. Viimeistelyn taso lähtee aina huolellisesta suunnittelusta, Lankinen painottaa.

M/Y Bon Vivantin kansille haluttiin klubitason äänentoisto ilman että kaiuttimet ovat häiritsevästi näkyvillä. Pinta-asennuskaiuttimet naamioitiin 4busineksen kustomoimalla uppoasennusmekaniikalla. Suuret pääkaiuttimet sävytettiin aluksen rungon sävyihin ja kiinnitettiin kauniisti. Järeät subwooferit naamioitiin kalusteisiin. Televisiot nousevat hissillä kalusteista ja käytön jälkeen laskeutuvat takaisin näkymättömiin niin ulko- kuin sisätiloissakin.

Järjestelmästä haluttiin äärettömän helppokäyttöinen. Sitä voidaan ohjata langattomasti matkustajan omalla mobiililaitteella tai antaa säätäminen miehistön tehtäväksi. Alueittain toteutettu audiojärjestelmä toistaa videosisällön ääniraitaa TV:tä katseltaessa ja kun näyttö painuu piiloon, järjestelmä palaa soittamaan musiikkia. Yhden painalluksen takana on lukuisia automatisoituja logiikkaohjauksia.

– Musiikkia on helppo ohjata missä tahansa tilassa omalla mobiililaitteella. Kaikki aluksen kaiuttimet on säädetty yksilöllisesti ja ne on optimoitu akustisten mittausten perusteella. Näin saadaan erittäin hyvä, yhdenmukainen äänenlaatu ja tasainen voimakkuus tilojen välillä liikuttaessa. Järjestelmien loppusäätäminen onkin yhtä tärkeää kuin hyvä suunnittelutyö ja ammattitaitoinen asennus. Myös erittäin kalliit ja laadukkaat järjestelmät saa soimaan huonosti, muistuttaa Lankinen.

M/Y Bon Vivantin viihdejärjestelmän suunnittelu alkoi lähes vuoden ennen ensimmäistä asennusta. 4business auttoi asiakasta määrittelemään toiveet ja todelliset tarpeet sekä miten ne voidaan järkevästi toteuttaa meriympäristössä.

Avoimuus on avain sekä asiakas- että päämiessuhteisiin

– 4busineksen supervoima on koko toimitusketjun hallinta. Myynti, suunnittelu, osto, tuotanto, ohjelmointi, asennus ja testaus – meillä on koko toimitusketju omissa käsissämme. Käytämme jokaisessa hankkeessa omia koulutettuja asentajiamme, jotka ymmärtävät viimeistelyn merkityksen. Ja toisessa päässä suunnittelutiimi on mukana jo myyntivaiheessa. Kun tehdään suuria automaatioon pohjaavia järjestelmiä, joissa on satoja komponentteja, on logiikkaohjelmoinnin osaaminen erittäin tärkeää. Kun jo tarjousvaiheessa projekti on pitkälle esisuunniteltu, vältetään suurin osa potentiaalisista ongelmista. Jos suunnittelu, toteutus ja asennus on kilpailutettu eri yhtiöille, on projektissa monta mahdollisuutta tiputtaa viestikapula. Kun teemme koko projektin itse, pystymme vähentämään kapulan tiputtamisen riskiä. Ja jos se kaikesta huolimatta tipahtaa, saamme ongelman nopeasti korjattua, Lankinen lupaa.

– Luomme räätälöityjä järjestelmiä muiden valmistamien laitteiden ja komponenttien päälle. Suorat, avoimet ja luottamukselliset suhteet päämiehiin ja muihin sidosryhmiin mahdollistavat asiakkaidemme palvelemisen parhaalla mahdollisella tavalla. Jos yllätyksiä sattuu, meillä on läheinen suhde ja suorat puhelinnumerot laitetoimittajille. Oli kyseessä laitevika tai logiikkahaaste, asiakasta ei jätetä pulaan. Onneksi suuren osan huoltotoimista voi hoitaa kätevästi etätuen kautta, jatkaa Lankinen.

Ylellistä lomailua luksusjahdilla

50 metrinen M/Y Bon Vivant  palvelee kesäisin Välimerellä ja talvisin Karibialla. Jahti  on varusteltu paitsi lukuisilla vesiurheiluvälineillä myös täydellisellä viihdejärjestelmällä. Tarkemman kuvauksen käytetyistä laitteista ja ratkaisuista voit lukea täältä.