Villa Idmans - Yksityinen laatu syntyy uudella ja vanhalla

”Yhteistyö 4Busineksen kanssa on ollut viimeisen päälle ammattimaista. Ollaan ymmärretty, mitä ollaan hakemassa. Ollaan rakentamassa poikkeuksellista kohdetta, jossa näkyvät tekniikka ja laatu, ja näin myös on tapahtunut”, yksityishotelli Idmansin omistaja, saunamajuri Mika Mäkeläinen sanoo.

Kun vieraat ovat pikkuisen tavallista vaativampia, pitää myös äänentoiston olla huippuluokkaa. Saimme kunnian suunnitella ja toteuttaa monipuolisen AV-kokonaisuuden asiakkaallemme Idmansin viiden tähden vierasmajalle. Se on Kangasalla toimiva yksityishotelli, jonka tilat, vieraanvaraisuuden ja kansallisromanttisen luonnon asiakkaat saavat vierailunsa ajan kokonaan omaan käyttöönsä. 

”Kun viiden tähden vierastaloa tehdään vaativalle asiakkaalle, kokous- ja AV-tekniikka, sekä niiden ympärille rakentuva elämys on äärimmäisen tärkeää toteuttaa huolella ja harkiten”, yksityishotellin omistaja Mika Mäkeläinen tiivistää.

Saimme 4Businessissa kesällä 2021 kunnian toteuttaa Längelmäveden kauniissa maisemissa sijaitsevan viiden tähden vierasmajan äänentoiston ja valaistuksen, sekä verkkoyhteydet.

Idmans JPG Web-1-min

Vanha tyyli ja uusi tekniikka lyövät kättä

Idmansin yksityishotelli sijaitsee vanhassa kalamajassa, jonka pankkiiri Nils Idman rakennutti itselleen 1900-luvun alussa. Kyseessä ei tosin ole mikä tahansa kalamaja, vaan enemmänkin entisajan charmia henkivä pitsihuvila. 

Kun Mika Mäkeläinen hankki kalamajan, alkoi läpikotainen remontti. Siinä vanha kalamaja muokattiin luonnonläheiseksi vetäytymispaikaksi, joka täyttää vaativimmankin vieraan hotellille asettamat kriteerit. Idmansista haluttiin luoda yhdistelmä uutta ja vanhaa – ja nimenomaan oikeissa paikoissa. 

Historian on näyttävä, nykymaailman kuuluttava. Tuo ajatus toimi koko AV-suunnittelun lähtökohtana.

”Tavoitteenamme oli tuottaa yhtäläinen kokemus ja elämys asiakkaalle sijainnista riippumatta. Sellainen, joka saa asiakkaan hieman hämmästelemään äänenlaatua, mutta kuitenkin toteuttaa miljöötä kunnioittaen”, 4Busineksen Janne Lankinen sanoo.

Vanhan talon erityishaasteena oli se, ettei av-tekniikalle ole valmiita tiloja tai luonnollisia valmiiksi suunniteltuja kaapelointireittejä. 

”Kun työ vanhassa talossa onnistuu laadukkaasti ja kauniisti, se on palkitsevaa tekijälleen. Ehkäpä olemme tässä mielessä vähän tällaisia AV-alan artesaaneja”, Lankinen miettii.

Idmans JPG Web-8-min
Idmans JPG Web-21-min

Hotelli huolehtii vieraasta, eikä vieras tekniikasta

 

Suunnittelun keskeinen tavoite oli toimivan, korkealaatuisen ja muuntautuvan AV-järjestelmän suunnittelu yksityishotellin päärakennuksen yhteisiin tiloihin.

”Järjestelmän täytyy olla helppokäyttöinen, sillä yksityishotelli järjestelmineen on täysin vieraiden käytettävissä. Av-järjestelmän on taivuttava luontevasti niin puheiden, rauhallisen taustamusiikin kuin loppuillan tiukemman diskomusiikinkin toistamiseen”, Lankinen huomauttaa.

Päätalon äänentoisto toteutettiin iisalmelaisen Genelecin digitaalisen aktiivikaiutinjärjestelmän avulla, jonka äänenlaatu, muotoilu ja myös kestävän kehityksen arvot sopivat käyttöympäristöön erinomaisesti. AV-järjestelmä on sovitettu vanhan rakennuksen akustiseen ympäristöön saumattomasti Genelecin AutoCal 2 -kalibrointialgoritmia hyödyntäen.

Sen lisäksi ääniteknikkomme on vielä hienosäätänyt kokemuksen parhaalle tasolle ammattikäyttöön soveltuvien mittalaitteiden avulla. Suunnittelimme järjestelmän niin, että niin yksityishotellin henkilökunnan kuin vieraidenkin on helppoa ja huoletonta käyttää sitä.

Idmansilla hotelli huolehtii vieraasta, eikä vieras tekniikasta.
”Rakensimme järjestelmään myös asiaan kuuluvat suojatasot vahinkojen välttämiseksi. Toisin sanoen, kun vieraat soittavat musiikkia omista älylaitteistaan, äänenvoimakkuus pysyy sopivissa rajoissa älylaitteen omista asetuksista huolimatta, ja äänimaailma kuulostaa aina sellaiselta kuin sen pitääkin”, 4Businessin Joel Liesniemi sanoo.

Idmans JPG Web-17-min
Idmans JPG Web-19-min

Taide-TV istuu sviittien vanhan ajan tyyliin

 

Viiden tähden vierasmajassa vieraat yöpyvät neljässä korkeatasoisessa sviitissä, jotka henkivät tapetteine ja huonekaluineen vanhan ajan tyyliä. Pinnan alta löytyy kuitenkin uusinta AV-tekniikkaa, joka istuu huomaamattoman tyylikkäästi vanhan ajan charmia henkivän sisutuksen lomaan. Toteutimme sviittien TV-ratkaisun tyylikkäillä Samsung The Frame -taidetelevisioilla.

”Ratkaisu oli arvokohteeseen sopiva. UHD-kuvaa tuottava televisio herää liiketunnistimen avulla eloon ja toimii tauluna seinällä, kun sitä ei käytetä”, Lankinen kertoo.

Kuten yhteisissä tiloissakin, myös sviiteissä vieraat voivat kuunnella mielimusiikkiaan Genelecin aktiivikaiuttimista, joihin älypuhelimen voi yhdistää esimerkiksi Spotify Connectin avulla.

Idmans JPG Web-18-min

Tekoäly ja luonto herkistävät saunojan kaikki aistit

 

Längelmäveden äärellä sijaitsee Idmansin rantasauna, jonka löylyjä on sanottu Pirkanmaan pehmeimmiksi. Aivan kuten kauneus voi olla katsojan silmässä, voi löyly olla saunojan selässä.

Toista samanlaista rantasaunaa ei kuitenkaan löydy. Toteutimme rantasaunalle BrainLit Elven -biosentrisen valaistusjärjestelmän, joka imitoi optimaalisesti luonnollista päivänvalon kiertoa ja sopeuttaa automaattisesti valaistusta vuorokaudenajan ja vuodenajan mukaan. Sen seuraksi asensimme hirsisaunalle yhteistyössä kumppanimme WSP:n äänisuunnittelija Pyry Survon kanssa toteutetun äänimaiseman.

Virtuaaliluonto luodaan algoritmeilla, jotka jäljittelevät luonnon mekanismeja ja tapahtumakulkuja siten, että äänimaisema säilyy mahdollisimman autenttisena ja vältetään soittolistamaista toistoa. Saunatuvan neljällä Genelec 4030C -kaiuttimella ja kahdella subwooferilla luodaan rauhoittava nelikanavainen järvimaisemaa ja metsäluontoa sisältävä äänimaisema. Musiikki tai äänimaisema ympäröivät vierailijan myös pukutilassa, pesutiloissa, ja saunassa.

Yhdessä biosentrinen valaistusjärjestelmä ja tarkoin harkittu äänentoistoratkaisu syventävät vieraan luontokokemusta kauniissa suomalaisessa järvimaisemassa ja auttavat häntä rentoutumaan täysin.

Maailma muuttuu, tekniikka kehittyy mutta luonto säilyy.

”Rantasaunalle rakennettu äänimaailma vie kuulijansa sellaisin maisemiin, joita monet suurmiehet ovat tässä rannalla aikoinaan ihastelleet. Nyt täällä Idmansissa voi kokea sitä samaa kauneutta”, Mika Mäkeläinen sanoo tyytyväisenä.

Idmans JPG Web-5-min

Ota yhteyttä!

Joel Liesniemi

Projektipäällikkö
+358 40 413 4993
joel.liesniemi@4business.fi